oua de prepelita
Carnea de prepelita este una dintre cele mai fine si apreciate in gastronomia internationala. Beneficiile carnii de prepelita constau in continutul scazut in grasimi si colesterol, facand din aceasta o alternativa dietetica si curativa pentru cei suferinzi (obezitate, colesterol marit, diabet, regim alimentar). Aceasta este o adevarata delicatesa ce poate fi preparata in diverse feluri.
Prepelite la frigare sau la gratar
Pentru 6 portii: 6 prepelite, 6 felii de slanina proaspata, 30 g unt, piper pisat, sare, 6 felii de franzela pentru crutoane.
Prepelitele se prepara proaspete. Se jumulesc, se parlesc la o flacara, se sterg, se scot intestinele si plamanii care se arunca, oprindu-se numai ficatul care se introduce in prepelita curatata. Se sareaza si se pipereaza putin, apoi se inveleste fiecare prepelita mai intai in frunza de vita unsa cu unt, si apoi peste aceasta cu o felie de slanina taiata foarte subtire si lata (eventual batuta putin), care sa cuprinda in intregime prepelita. Se leaga cu ata sau se fixeaza cu scobitori, se infig pe frigare si se frig pe gratar incins sau pe jar de carbuni, rotindu-se in timpul frigerii. Dupa ce sunt fripte, se scot de pe frigare, se inlatura apoi ata, slanina si frunza, iar prepelitele se aseaza pe crutoane de paine prajite in unt sau pe gratar. In lipsa de slanina si de frunza de vita, prepelitele pot fi invelite cu hartie pergament unsa.
Prepelite inabusite
Ingrediente: 4 prepelite, 4 foi de vita, 4 felii de slanina, sare, o lingura unt, 2-3 rosii, 1 pahar vin, o foaie dafin.
Preparare: Se curata prepelitele. Se sareaza, se pune ficatul inauntru, se inveleste fiecare prepelita cu o foaie de vita, apoi cu o felie de slanina cat mai subtire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leaga cu ata. Se pun intr-o cratita cu o lingura de unt, in care s-a prajit mai intai o ceapa tocata. Se adauga 2 rosii rupte in patru, un pahar de vin, o foaie de dafin; se acopera si se lasa 15 - 20 minute sa fiarba inabusit in sos scazut. Se pun repede pe o farfurie, se strecoara sosul deasupra.
Prepelite cu smantina
Ingrediente: 6 prepelite, 1 lingura de unt, 1 ceasca de smantana, 1 lingura de faina, sare.
Preparare: Spalati si taiati prepelitele pe lungime. Acoperiti-le si lasa-ti-le 15-20 minute. Apoi frigeti-le cu unt. Puneti smantana care a fost bine amestecata cu faina si adaugati 1-2 linguri de apa, sare si fieribeti 15-20 minute. Serviti cu mamaliga calda.
Piure de cartofi cu hrean si oua de prepelita
Ingrediente: 8 cartofi mari, 100 ml lapte, 6 oua de prepelita, 3 salate verzi, zeama de la doua lamai sau otet de mere, 2 linguri de hrean ras marunt, marar.
Preparare: Se fierb cartofii (curatati de coaja). Se scurg de apa in care au fiert si se paseaza. In acest piure se adauga laptele cald si hreanul. Fireste, pe masura ce includem hreanul, vom gusta, pentru a le asigura ca piureul nu este prea iute. Vom adauga ouale de prepelita fierte, taiate in rondele si mararul taiat marunt. Piureul va fi servit cu salata verde stropita cu lamaie sau otet de mere.
Prepelite cu Pere
Ingrediente: 4 prepelite, 1 para, 1 ceapa, 1 pahar de supa de carne, 1 pahar de vin alb, 1 lingura de margarina, 3 linguri ulei (preferat de masline), 1 lingurita de zahar, sare si piper dupa gust.
Preparare: Se curata si se sareaza prepelitele dupa care se leaga de picioare sa nu se desfaca. Se prajeste ceapa in putin ulei. Se scurge de ulei si se pune pe o tava de cuptor. In aceeasi tigaie se prajesc prepelitele pe ambele parti si se aseaza peste ceapa in tava. Se pune vinul si supa de carne dupa care se introduce tava in cuptorul incalzit la 180 grade C cca 20 min. Odata scurse aceste 20 min. sucul din tava se piseaza bine. Intr-o tigaie se topeste margarina cu zaharul in care se rumenesc putin perele taiate in felii mai groase. Prepelitele se servesc impreuna cu perele si sosul cald. Timp Preparare: 1 h
Tarta de legume cu oua de prepelita
Ingrediente: 3 rosii, 300 gr branza telemea (sau feta), 2 ardei, 100 grame cascaval, 7-10 oua prepelita, piper.
Preparare: Intr-un vas uns cu ulei (preferat de masline) se pun in straturi rosiile taiate felii, telemeaua rasa (sau feta taiata cubulete), alt strat rosii, ardei, cascavalul ras, ouale de prepelita. Se condimenteaza dupa bunul plac. Se tin la cuptor cca 30 minute.
Pilaf cu carne de prepelite
Ingrediente: 4 prepelite, 2 linguri unt, 1 ceapa mijlocie, 1 ceasca mare de orez, sare.
Preperare: Se curata patru prepelite, se taie in doua in lungime si se sareaza. Se infierbanta o lingura de unt intr-o cratita, se pun prepelitele si se tin pana incep sa prinda culoare, fara sa se rumeneasca prea tare. Se adauga apa cat sa le cuprinda si o ceapa taiata in doua. Se lasa sa fiarba acoperit. In alta cratita se incinge o lingura buna de unt, se adauga o ceasca de orez si se amesteca pana incepe orezul sa se ingalbeneasca. Se stinge cu doua cesti de zeama strecurata in care au fiert prepelitele, amestecand pana incepe orezul sa fiarba. Cand este pe jumatate fiert, se adauga prepelitele, se gusta de sare si se da cratita la cuptor, la foc potrivit. Se tine pana ce orezul este fiert, fara sa fie sfaramat si lipicios. Dupa ce a fost dat la cuptor, nu se mai umbla cu lingura in orez. Pofta buna!
Oua de prepelita pane
Ingrediente: un piept de pui fiert si tocat marunt, 10 oua de prepelita fierte, 5 oua de prepelita, condimente dupa gustul fiecaruia, pesmet.
Preperare: Pieptul de pui il pregatim ca si pentru chiftele, formam cate o bila in care adaugam cate un ou de prepelita fiert il dam prin ou batut cu condimente, prin pesmet si le punem la prajit. Se serveste pe un platou de salata verde cu rosii. Pofta buna!
Ciorba de prepelita cu smantana
Ingrediente: 6 prepelite, 1 praz (1 ceapa daca nu aveti praz), 2-3 morcovi, 1 telina, 1 legatura de patrunjel, 50 g ulei, 75g orez, 300 g de rosii, otet 40 ml, 200 g smantana, 4 oua de prepelita, sare si piper dupa gust.
Preperare: Carnea de prepelita se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Prazul se toaca marunt, se caleste in ulei, se adauga zarzavatul de supa taiat felii si se mai calesc impreuna cateva minute. Se sting cu apa si se pun in ciorba. Cand carnea este aproape fiarta, se pune orezul fiert separat si rosiile curatate de coaja si seminte si taiate cuburi. Smantana se amesteca cu galbenusurile de ou si doua linguri de otet si se adauga la ciorba. La servit se presara cu verdeata tocata marunt. Pofta buna!